Blog

Hoe ziet de toekomst van VMware end user computing eruit?

Onlangs werd bekend dat Broadcom de End User Computing (EUC)-tak van VMware heeft verkocht aan investeringsmaatschappij KKR. Wat gaat KKR doen met de EUC-tak van VMware? Laat ze het groeien, of wordt het opgesplitst en in delen verkocht? Wat zijn de ontwikkelingen in de EUC-markt eigenlijk, is het een groeiende of krimpende markt?

KKR is een bekende speler in de investeringswereld. Normaal gesproken kopen ze bedrijven op, stroomlijnen ze die en verkopen ze vervolgens met winst. In Nederland zijn ze vooral bekend als partij achter Roompot vakantieparken, Qpark, Exact Software en Accel Group (Batavus en Koga fietsen).

EUC, nog even een geheugensteuntje, waar hebben we het dan over bij VMware? EUC omvat de producten VMware Horizon, het VDI onderdeel met alle opties die daaraan verbonden zijn enerzijds en Workspace One anderzijds. Dus het gaat om Unified Endpoint Management (Workspace ONE UEM) en de applicatie authenticatie optie met Single Sign On en Conditional Access (Workspace ONE Access).

De overname van VMware EUC door KKR geeft in ieder geval aan dat KKR geïnteresseerd is in enterprise software en dus vooral het digitale workspace deel. Ook hier hebben ze al eerdere overnames gedaan (Barracuda, Cloudera, Corel etc.)

Gezien de ontwikkelingen in de markt lijkt het er niet op dat de EUC-markt, met name VDI, erg aan het groeien is. De verwachting dat KKR EUC wel als groeimarkt ziet is niet erg groot. Dus een aanpak waarbij er wordt gesneden in de kosten en de waarde van de aandelen omhoog wordt gedreven lijkt aannemelijk. Dat is overigens iets waar KKR goed in is.

Brian Madden, voormalig EUC voorman van de VMWare CTO office, heeft al eens zijn ongezouten mening gegeven over VMware en de overname door Broadcom en problemen qua innovatie en het gebrek aan groei in omzet per product. Lees het hier terug: https://archive.is/TLLpT

De groei van VMware is de laatste jaren vooral te danken geweest aan overnames. Dat is overigens iets wat in de IT-markt veel meer gebeurt, het groeien door overnames.

De strategie van VMware by Broadcom doet er zelfs een stapje bovenop: dit is vooral een poging de markt te verbreden door software te bundelen in VCF en het als “multi-cloud” te positioneren. We zien dit meer als een soort transitiefase waarin de verschuiving naar cloud-native plaats moet gaan vinden. Wel daarbij opgemerkt dat deze transitiefase voor sommige bedrijfstakken nog erg lang kan gaan duren. De transitie moet vooral vanuit de applicaties komen en niet alle applicatie leveranciers zitten op dezelfde manier in de wedstrijd.

Voor een applicatieleverancier die een applicatie cloud native aanbiedt ligt het meer voor de hand om de applicatie als SaaS aan te bieden dan om het als een container bij de klant te laten draaien. Die route biedt een applicatieleverancier meer mogelijkheden om de omzet te laten groeien en adoptie is hiermee heel eenvoudig geworden. Helemaal omdat een applicatie daarmee ook perfect in de IT-strategie van klanten past, met voordelen zoals geen onderhoud, altijd up-to-date, etc.

Aan de andere kant zijn er ook mogelijkheden. Nu het EUC-deel geen onderdeel van VMware meer is opent het deuren naar andere hypervisors, bijvoorbeeld een combinatie van Horizon met Nutanix AHV als hypervisor. De VMware licentie vSphere for Dekstop bestaat in het Broadcom portfolio niet meer. Klanten die daar nu nog wel gebruik van maken bijvoorbeeld  in combinatie met Citrix, vinden in Nutanix met haar eigen hypervisor een aantrekkelijk alternatief.

Bij FlexVirtual focussen wij ons op de applicaties en data van een klant, deze twee componenten zijn voor bedrijven het meest belangrijk. De werkplek moet daarmee kunnen werken en dat gaat alleen als de werkplek, de data en de applicaties goed en snel met elkaar kunnen communiceren. Dit komt erop neer dat als je een werkplek aanbiedt, je ervoor moet zorgen dat de applicaties die cruciaal voor de organisatie zijn zo dicht mogelijk bij de werkplek komen te staan.

Een werkplek in de cloud in de vorm van een DaaS (Desktop as a Service)-oplossing kan alleen succesvol zijn als de applicaties en de desktop bij elkaar staan. Het onderbrengen van (alle) bedrijfskritische applicaties in de cloud is hier een harde voorwaarde, ofwel de DaaS-oplossing moet de workloads ofwel de desktops lokaal bij de applicaties brengen. Daarnaast blijft het kostenaspect een belangrijk punt dat je van tevoren goed uit moet zoeken. Bedenk wel dat diensten in de “cloud” gewoon op servers van iemand anders draaien en dat er aan verdiend moet worden, dus goedkoper gaat het zeker niet worden.

Wil je hier meer over weten of met mij of een collega sparren over dit onderwerp, wees welkom! Laat een berichtje achter of bel of mail ons direct.

Gerben Kloosterman

ICT-consultant

Gerben Kloosterman