Duurzaamheid: welk bedrijf is er vandaag de dag niet mee bezig? En dat is logisch en noodzakelijk, want we hebben maar één planeet dus daar moeten we goed voor zorgen. Als je duurzaamheid in de praktijk wilt brengen dan moet je terug naar de eenvoud, en met een normale en nuchtere kijk de mogelijkheden in kaart brengen en afwegen. Die continue innovatie zorgt voor de echte krimp. Als het gaat om ICT dan moet duurzaamheid namelijk vanuit technisch oogpunt mogelijk gemaakt én gerealiseerd worden.

De oplossingsrichtingen

Logische ingrepen

Besparen op stroomkosten voor datacenter hardware en koeling. Waarom zou je jouw hardware simpelweg vervangen door een nieuwere versie van het bestaande product? Dat kan vaak veel energiezuiniger.

Efficiency vergroten in het datacenter. Zogenaamde ultra- of hyperdensity-oplossingen zorgen voor grotere datareductie dan eerder mogelijk was. Hiermee kan je in jouw datacenter – simpel gezegd – meer met minder doen: dus je hebt minder vierkante meters, minder stroom en minder koeling nodig.

Je datacenter op groene stroom laten draaien is een andere benadering, maar met onderaan de streep vergelijkbare effecten. Hiermee gaat je datacenter op zich niet minder stroom verbruiken, maar de impact vanuit de opwekking van de gebruikte elektriciteit is veel lager of zelfs nul.

Overstappen naar een extern datacenter kan voordelen opleveren. De schaalgrootte van een modern datacenter biedt duurzaamheidsvoordelen door bijvoorbeeld een gedeelde koelvoorziening.

Overstappen naar de cloud is natuurlijk ook een optie, maar ik vraag me af in hoeverre dat een echte bijdrage aan duurzaamheid levert. Want de cloud is in lang niet alle gevallen zuiniger of duurzamer. Om op basis van een cloud provider aan je eigen duurzaamheid te werken, moet je heel goed weten wat de exacte duurzaamheidsprestaties van de provider zijn.

Indirecte reductie

Hybride werken of thuiswerken: ICT maakt het mogelijk om op afstand effectief (samen) te werken. Wanneer medewerkers niet of minder vaak naar het werk hoeven te reizen, kan je hiermee de CO2-uitstoot van je organisatie verminderen. Bij structureel hybride werken kan je op stroom en verwarming besparen door het bedrijfspand maar deels te gebruiken.

Recycling: duurzaamheid gaat niet alleen over verminderen van stroomgebruik en CO2-uitstoot. De gemiddelde levensduur van een zakelijke PC is een jaar of 4, en van een smartphone vaak zelfs nog minder. Door nog bruikbare hardware een tweede leven te geven en herbruikbare materialen te recyclen bespaar je kosten en verminder je de impact op het milieu, zonder dat je een bedrijf hoeft te betalen voor het ophalen en verwerken.

Papierloos werken: geen printjes meer maken om Word-documenten of e-mails te lezen, geen papieren maar digitale facturen. Dan kunnen de printers de deur uit en hoef je geen papier en toner meer te kopen en recyclen. Dat scheelt veel stroom, afval en geld. De technologie is er klaar voor, alleen misschien nog niet alle mensen…

Efficiëntere bedrijfsprocessen: ICT kan worden gebruikt om bedrijfsprocessen te automatiseren en te optimaliseren, wat kan leiden tot energie- en kostenbesparingen. Beter voorraadbeheer kan bijvoorbeeld leiden tot minder vrachtvervoer en dus minder CO2-uitstoot.

Duurzame ICT: hype of realiteit?

GRATIS PAPER
Duurzaamheid: welk bedrijf is er vandaag de dag niet mee bezig? Wat Alex Pelster vooral opvalt in de communicatie rond duurzaamheid is het hoge hype-gehalte. Of, minder politiek correct gezegd: de grote lading bullshit-termen. In dit paper deelt hij zijn visie op duurzaamheid op basis van 12,5 jaar praktijkervaring met het reduceren van het ICT-oppervlak met innovatieve technologie.

Download jouw paper

Duurzame ICT: hype of realiteit?

NIEUWSTE CASES

Projecten waar we trots op zijn

Peter Oudman

Ik ben een bouwer. Door samen te werken, te sturen en te overleggen, werk ik aan een technische oplossing of de architectuur ervan. De opdrachtgever en zijn doel verlies ik hierbij nooit uit het oog. ’Kan niet’ ken ik niet en ’nee’ is geen optie.Alleen het hoogst haalbare is goed…..

Over ons Neem contact op