Blog

Nutanix .NEXT 2020

Dit jaar is  in tegenstelling tot voorgaande edities een volledig digitaal en online .NEXT voor iedereen te volgen. Nutanix .NEXT vindt plaats van 9 tot 11 september. Wel worden er net als bij de voorgaande edities veel nieuwe aankondigingen gedaan voor het verbeteren van de Nutanix producten en het introduceren van nieuwe producten.

Het Nutanix platform wordt continue doorontwikkeld en nieuwe functies worden toegevoegd om het product verder te verbeteren en beter te laten samenwerken met de producten binnen het portfolio van Nutanix.

Nutanix heeft als doel de producten continu te verbeteren, waardoor minder issues ontstaan, daarnaast zorgt het ervoor dat de applicaties die  op het platform draaien beter presteren. Processen worden steeds verder geautomatiseerd waardoor deze minder fout gevoelig zijn. De applicaties kunnen op deze manier vanaf verschillende oplossingen gedraaid worden binnen zowel de on premise omgeving als de publieke Cloud.

Nieuwe ontwikkelingen

Foundation Central wordt gebruikt om nieuwe nodes te installeren en zelfs om clusters mee te creëren vanuit Prism Central, ook kan het bestaande nodes opnieuw inrichten. Deze centrale tool maakt het mogelijk op decentrale locaties waar nieuwe Nutanix nodes  zijn geplaatst de nodes te voorzien van de juiste versie van de Nutanix software en een hypervisor naar keuze en een cluster te creëren. Dit zonder dat het nodig is op locatie aanwezig te zijn. Hiermee wordt het interne Foundation proces gecentraliseerd zodat deze op afstand bestuurbaar wordt.

Prism Ultimate en Automation laten het platform verder geautomatiseerd functioneren waardoor de 1-click functionaliteit verder wordt uitgebreid. Prism Ultimate is een Cloud gebaseerde oplossing waarmee onderhoud en schaalbaarheid wordt geautomatiseerd.

Dagelijks beheer

Life Cycle Manager (LCM) automatiseert de benodigde processen voor het bijwerken van de software binnen de Nutanix nodes, maar verzorgt ook het bijwerken van firmware en BIOS versies op de fysieke hardware van de nodes. Deze gecentraliseerde software neemt het handmatig uitvoeren van upgrades die individueel op een cluster gedaan moesten worden weg.

Insights is met name bedoelt om het proces rondom support te automatiseren, maar wordt ook gebruikt om aanbevelingen te doen voor de gemaakte configuratie keuzes door deze te combineren met de ervaringen van support en ook van informatie van andere klanten hierbij de te combineren. Hiermee worden zoveel mogelijk problemen of komende problemen voorkomen.

AOS en technische verbeteringen

Performance binnen Nutanix wordt continue verbeterd door nieuwe ontwikkelingen en met o.a. data locality wordt data dicht bij de applicatie gehouden waardoor deze sneller functioneert. Een van de verbeteringen is BlockStore.  Hierbij wordt de metadata van de fysieke ruimte op een disk intern afgehandeld i.p.v. dat deze door het onderliggende besturing systeem wordt gedaan. Er wordt op deze wijze minder CPU overhead behaald. Ondersteuning voor zowel de bestaande storage oplossingen wordt ook Optane ondersteund binnen deze oplossing. BlockStore is de nieuwe native oplossing voor het alloceren van disk ruimte binnen de storage opstelling. Met het verminderen van de CPU latency kunnen meer virtuele machines op een enkele node worden geplaatst.

Door deze continue investeringen in het verbeteren van het onderliggende platform blijft Nutanix  onderscheidend in vergelijking tot andere beschikbare oplossingen.

Distributed Workspaces

Files en Objects kunnen nu ook binnen AWS worden toegepast waardoor het naast in on-premise installaties ook toepasbaar is in de Cloud. De producten worden hiermee breder inzetbaar.Continuous Replication wordt toegepast voor synchrone replicatie van data en hierbij wordt een RPO van 60 seconden gehaald. Waardoor de beschikbaarheid van data na een disaster snel hersteld kan worden.

Ransomware Protection

De Nutanix software is in staat om bescherming tegen ransomware te bieden waarbij het systeem detecteert op basis van bestandtypen of het om ransomware gaat. De data wordt beschermd tegen deze aanvallen door regelmatig onveranderlijke snapshots te maken die beschermen tegen het verlies van data. Deze onveranderlijke snapshots kunnen worden toegepast binnen objects en beschermen op deze wijze de bedrijf kritieke data en backups.

Security Central

Het beveiligen van data en het controleren van toegang is een toepassing die door Xi Beam wordt geleverd. Datastromen worden hiermee inzichtelijk en met het toepassen van de audits kan hierop worden gecontroleerd. Nutanix Flow wordt gebruikt voor microsegmentering van de verkeerde stromen binnen een Nutanix cluster waarbij applicaties alleen toegang krijgen tot de bronnen die ze werkelijk nodig zijn.

Met Security Central worden deze functies gecombineerd en wordt van een Cloud gebaseerde oplossing de beide functies aangestuurd en gekoppeld aan de on-premisses opstellingen. Security Managers kunnen zo eenvoudig controles uitvoeren of de Nutanix configuratie voldoet aan de reguleringen zoals deze door de organisatie zijn gesteld.

Virtual Private Computing (VPC) On-Prem

VPCs On-Prem zijn overlay netwerken die volledig bovenop bestaande oplossingen geplaatst worden om koppelingen te kunnen leggen met public Cloud oplossingen. Hiermee wordt de netwerk verbinding transparant gemaakt. Als onderdeel van het provisioning  proces van een nieuwe virtuele machine, kan direct een VPC worden gekozen om een geïsoleerd netwerk te creëren. De software komt als Technical preview binnen de software.

De toepassing komt eerst beschikbaar voor Xi Cloud en wordt nu richting de on-premise opstelling toegepast en kan over meerdere clusters en clouds worden toegepast.

Nutanix Central

Met Nutanix Central worden de beschikbare applicaties vanuit Calm geautomatiseerd gedeployed naar een Nutanix installatie naar keuze. Meerdere Prism Central installaties worden op deze wijze geïntegreerd en beschikbaar binnen Nutanix Central. Applicatie distributie is de eerste functionaliteit die hierin beschikbaar komt.

Make Computing Invisible… Anywhere

Het Nutanix platform kan op verschillende oplossingen draaien, naast het on-premise platform zijn publieke providers als AWS, Azure en Google Cloud ook beschikbaar. Hiernaast wordt het ook mogelijk om de Nutanix software bij serviceproviders af te nemen zodat deze direct aan klanten geleverd kunnen worden.

Maar ook de Nutanix Xi Cloud is beschikbaar voor eindklanten. Een grote diversiteit komt hiermee beschikbaar.

Citrix op Nutanix Clusters

De Citrix software kan on-premise gedraaid worden op zowel VMware ESXi en AHV, maar wordt nu ook beschikbaar via public Cloud providers, voorwaarde daarin is wel dat de Nutanix software hier wordt gebruikt. Hierbij kan de Machine Creation Services (MCS) toegepast worden voor beide opstellingen. De functionaliteit in de Cloud is vergelijkbaar als de on-premise variant en heeft dezelfde look en feel en maakt hierbij gebruik van dezelfde plugins zoals deze ook voor de on-premise MCS wordt gebruikt.

De oplossing wordt in eerste instantie beschikbaar voor Nutanix Xi.

Meer informatie

Voor meer informatie of het toepassen van de nieuwe technologie binnen je organisatie kun je contact met ons om nemen door hier te klikken. Voor het verkrijgen van meer informatie over de mogelijkheden voor jouw organisatie met deze nieuwe functionaliteiten, laat dan jouw gegevens achter via het contact formulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Via mail kan natuurlijk ook, kies dan voor hallo@flexvirtual.nl.