Highlight van Nutanix .NEXT 2024: Multicloud Snapshots
Van 21 tot 23 mei 2024 bezochten duizenden Nutanix-klanten en -partners Barcelona voor het jaarlijkse .NEXT-event. Collega Ramon Bonsema was een van de zes FlexVirtual-collega’s die werden bijgepraat over de laatste innovaties en nieuwe ontwikkelingen van Nutanix. In dit blog deelt hij een van de meest interessante ontwikkelingen die hem opvielen.
Nutanix Multicloud Snapshots
Een goed back-up en Disaster Recoveryplan is tegenwoordig onmisbaar. Maar het vinden van een goede integratie en betaalbare oplossing kan soms nogal een uitdaging zijn. Dat vond Nutanix ook en zij zijn met een nieuwe technologie aan de slag gegaan, de zogeheten Multicloud Snapshot Technology. Met Nutanix Multicloud Snapshot Technology (MST) is het mogelijk om snapshots vanaf je Nutanix cluster te offloaden naar S3-compatible object storage. Vanaf deze storage kan je de snapshot vervolgens overal waar het NCP platform draait restoren. Ideaal voor Disaster Recovery (DR)!
Hoe werkt het?
Bij bijvoorbeeld het wegschrijven van de snapshots naar AWS/Azure is het nodig om daar een 3-node cluster (Nutanix Cloud Cluster (NC2)) te draaien. Vanaf je on-prem cluster repliceer je vervolgens de back-ups naar het NC2-cluster die daar worden opgeslagen in Blob of AWS S3. In het geval dat er zich een calamiteit voordoet, kan vervolgens on-demand het NC2-cluster opgeschaald worden tot het benodigde aantal nodes voor de workloads. Vervolgens kunnen de workloads worden gerestored vanuit de MST snapshots. Deze NC2-nodes kunnen compute-only nodes zijn die alleen in het geval van een DR worden uitgerold, wat scheelt in de kosten.
Dit alles is native uit de interface van Nutanix mogelijk door middel van een protection policy en bijbehorend recovery plan. Hierin geef je aan met welke frequentie snapshots gemaakt en gerepliceerd moeten worden, de retentie en welke VM’s opgespind moeten worden in het geval dat het recoveryplan wordt uitgevoerd.
Kostenperspectief
Misschien denk je: ‘het is zeker vrij prijzig om een gelicenseerd cluster te draaien in de cloud voor uitsluitend de opslag van snapshots, die we in het gunstigste geval niet hoeven te gebruiken’. Dat is gelukkig niet het geval; het is mogelijk het NC2-cluster te licenseren met een speciale, lager geprijsde licentie voor dat doeleinde.
Andere use cases
Naast de Disaster Recovery use-case kan de Nutanix Multicloud Snapshot Tecnology ook gebruikt worden voor het offloaden van het primaire cluster. Dit biedt voordelen wanneer snapshots bewaard moeten blijven, maar in principe niet gebruikt worden. Dit scheelt ruimte en je kunt daarmee dus kosten besparen op het primaire cluster.
Voordeel
Het grote voordeel van deze technologie is dat dit alles native in het platform zit en er geen externe integraties of extra licenties nodig zijn, naast die van Nutanix. Daarmee past dit perfect in het plaatje dat veel bedrijven tegenwoordig nastreven: de hybrid multicloud toekomst.
Meer weten?
Ben je benieuwd of Nutanix Multicloud Snapshot Technology ook voor situatie ingezet kan worden? Of wil je dit onderwerp nog verder uitdiepen? Neem gerust contact met ons op!
Een bijdrage van Ramon Bonsema, ICT-consultant bij FlexVirtual