GP Groot

GP Groot moest de verouderde hardware in het datacenter vervangen. In nauwe samenwerking met FlexVirtual hebben zij gekozen voor een oplossing op basis van Pure Storage, Veeam en ExaGrid. Hiermee heeft GP Groot voldoende capaciteit en performance om de groei van de organisatie te blijven ondersteunen.

“Onze voordelen: totale flexibiliteit over de twee locaties heen, hoge beschikbaarheid en bescherming tegen ransomware in één platform.”

“Er staat hier een superstabiele oplossing met een enorm hoge beschikbaarheid, waar we ontzettend tevreden over zijn.”

Jeroen Bosman en Robert Quant

GP Groot: vier bedrijfsonderdelen, één doel

Met zo’n 1.000 collega’s werkt GP Groot in vier marktsegmenten: inzameling, recycling, brandstoffen en oliehandel, en infra en engineering. De activiteiten binnen de GP Groot groep lijken heel divers, maar de hele organisatie werkt samen aan hetzelfde doel: een circulaire, energieneutrale en klimaatbestendige toekomst. De missie van GP Groot is dan ook het rondmaken van de cirkel: van afval naar grondstoffen en energie.

Nieuwe datacenterinfrastructuur

Robert Quant is Hoofd Automatisering van de GP Groot Groep. Samen met zijn team van vijf medewerkers is hij verantwoordelijk voor de ICT infrastructuur en telecom van het bedrijf. Toen de storage-omgeving en servers van GP Groot end of life raakten, heeft het bedrijf een aantal leveranciers aangeschreven in de zoektocht naar een nieuwe totaaloplossing.

Robert Quant: “Doelstellingen bij de aanschaf van nieuwe datacenter hardware waren: een hoge beschikbaarheid en voldoende performance en schaalbaarheid om de groei van GP Groot de komende jaren bij te kunnen houden. Daarnaast was het veiligstellen van onze data een belangrijk onderdeel van ons toekomstplan.”

GP Groot maakt gebruik van een aantal legacy applicaties die eigen servers en storage vereisen. Daarom moest de nieuwe hardware in de eigen datacenters van GP Groot draaien, maar dan wel met dezelfde hoge beschikbaarheid en performance als commerciële datacenters bieden.

De keuze voor FlexVirtual

Jeroen Bosman, Senior System / Network Engineer bij GP Groot: “We zijn heel kritisch geweest in het proces, om te voorkomen dat we een verkeerde investering zouden doen. Dat bleek ook wel nodig. Tijdens de selectie hebben wij van een aantal partijen voorstellen ontvangen en toen bleek dat sommige bedrijven dingen beloofden die simpelweg niet mogelijk waren. We hebben veel gesprekken met FlexVirtual gehad – alles online, want het was coronatijd. Tijdens die gesprekken is het vertrouwen gegroeid en het was heel goed om op de expertise van FlexVirtual te kunnen leunen.”

De keuze voor Pure Storage, Veeam en ExaGrid

Tijdens deze gesprekken werd gevraagd of GP Groot wel eens had nagedacht over Pure Storage. Jeroen Bosman: “Daar hadden we wel eens van gehoord, maar we dachten dat die investering voor ons te groot zou zijn. Maar dat bleek in de praktijk erg mee te vallen. Als je kijkt naar de combinatie van prijs en wat we ervoor hebben gekregen, dan is het een super goede investering geweest.

Samen met FlexVirtual hebben we onze nieuwe omgeving verder uitgewerkt. Dat heeft erin geresulteerd dat we nieuwe datacenterinfrastructuur op basis van VMware, Pure Storage, ExaGrid en Veeam hebben aangeschaft. De functionaliteit en het Pure Storage active-active cluster hebben er voor gezorgd dat we een enorm hoge beschikbaarheid kunnen garanderen.”

Met de Veeam/ExaGrid back-up oplossing kan GP Groot de totale omgeving meerdere keren per dag back-uppen met een enorm lange retentie; het bedrijf kan tot wel een jaar terug in de tijd. Jeroen Bosman: “Het platform is gebruiksvriendelijk en goed te beheren. Eenvoudig in de positieve zin van het woord. Hiermee zijn we klaar voor de toekomst.”

“FlexVirtual heeft het voor ons volledig waargemaakt.”

Van Hyper-V naar VMware

In het selectieproces lag de focus van GP Groot in eerste instantie op een oplossing op basis van Hyper-V. Het bedrijf gebruikte die hypervisor in de bestaande infrastructuur, en verwachtte dat dit het migratieproces zou vereenvoudigen.

Robert Quant: “Op advies van FlexVirtual hebben we toch gekozen voor VMware, vanwege de veel betere integratie met de andere componenten van onze nieuwe infrastructuur. Ook is een snelle back-up en restore zonder impact op onze productie makkelijker en sneller met VMware, door het gebruik van Pure Storage snapshots in Veeam/ExaGrid. Hiermee hebben we een platform met een meer complete functionaliteit, zonder impact op onze productiedata.”

Bescherming tegen ransomware door retention lock

Een van de belangrijkste eisen van GP Groot was de aanwezigheid van bescherming tegen ransomware, software die gebruik maakt van geavanceerde encryptie waardoor het slachtoffer geen toegang meer heeft tot zijn of haar gegevens. Het retention lock principe zorgt ervoor dat op de Pure Storage de snapshots beveiligd zijn, en op de Exagrid zorgt het voor immutable back-ups. Hiermee kan GP Groot zowel de primaire storage als back-ups beschermen.

De ervaringen met Pure Storage

Jeroen Bosman: “Tijdens de implementatie van Pure Storage zijn we tot de conclusie gekomen dat het een ontzettend flexibele en makkelijk te implementeren oplossing is. Hiermee hebben we een platform kunnen realiseren waarbij we elk uur een snapshot back-up kunnen maken, en op elk gewenst moment onze data terug kunnen halen.”

Tijdens het selectieproces is ook gesproken over de Right Size Guarantee. Hiermee garandeert Pure Storage dat de data die tijdens de migratie op de nieuwe storage wordt gezet, er ook daadwerkelijk op gaat passen. Dat heeft er mede mee te maken dat Pure Storage gebruik maakt van compressie en deduplicatietechnologie.

Jeroen Bosman: “In de praktijk bleek dat de compressie van onze data iets minder was dan op voorhand verwacht, en dat heeft er toe geleid dat we de benodigde extra datapacks geleverd hebben gekregen. Die zijn zonder kosten bijgeplaatst in onze storage-units.”

De ervaringen met FlexVirtual

Robert Quant: “We hebben FlexVirtual ervaren als een proactieve club. Ze hebben ons enorm goed geadviseerd en zitten er bovenop om ons tegen de scherpste condities te kunnen leveren. Ze geloven echt in de producten die ze verkopen en ik kan na ruim een jaar zeggen dat ze het voor ons volledig waargemaakt hebben.”

Jeroen Bosman: “De ervaringen met FlexVirtual zijn bijzonder positief. Zij hebben heel flexibel met ons meegedacht tijdens het selectietraject en hebben ons daarin ook heel goed geadviseerd. Uiteindelijk hebben we daardoor ook voor FlexVirtual gekozen, omdat dat het goede gevoel gaf. Wat ze zeggen maken ze waar en datzelfde geldt voor de oplossing die ze ons hebben aangeboden. Er staat hier een superstabiele oplossing met een enorm hoge beschikbaarheid, waar we ontzettend tevreden over zijn.”

Wil je deze case later nog eens teruglezen, of bijvoorbeeld met een collega delen? Download dan nu de PDF.

Ramon Bonsema

Na mijn afstudeeropdracht van de opleiding `Network & Security Engineering’ aan de Hanzehogeschool te Groningen bij FlexVirtual ben ik inmiddels een vast onderdeel van het team van FlexVirtual. Gaaf om met innovatieve oplossingen bezig te zijn! Ramon aan het woord Wie is Ramon, hoe is hij bij FlexVirtual aan boord…..

Over ons Neem contact op