Feenstra

Feenstra innoveert ICT met FlexVirtual, Nutanix en HYCU

Een aantal jaren geleden had Feenstra het IT-beheer uitbesteed, inclusief het onderliggende Platform as a Service (PaaS). Toen de PaaS-dienstverlener dat platform ging vernieuwen werd Feenstra met een migratie geconfronteerd. Omdat Feenstra een andere visie op de IT-toekomst had dan de PaaS-dienstverlener, is ervoor gekozen IT weer in eigen beheer te nemen. Daarbij is gekozen voor een combinatie van Nutanix, HYCU en de adviezen en dienstverlening van FlexVirtual.

TIP: bekijk hier het video interview met Mischa van der Geest.

“In het verleden werden wij beperkt door de mogelijkheden van onze PaaS-leverancier. Met Nutanix, HYCU en FlexVirtual bepalen wij zelf hoe hoog we de lat leggen.”

Over Feenstra

Feenstra is sinds 1947 actief. Met meer dan 1.500 medewerkers beheert, verzorgt en onderhoudt Feenstra oplossingen op het gebied van verwarming, veiligheid, ventilatie en zon voor meer dan 800.000 Nederlandse huishoudens. Hierbij is Feenstra actief op zoek naar bewezen oplossingen waarin duurzaam en comfortabel wonen een rol spelen. Met het uitgebreide netwerk aan vestigingen heeft Feenstra een dienstverlening die 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor haar klanten klaar staat.

De IT-uitdagingen van Feenstra

De IT-uitdagingen van Feenstra zijn divers. De klanten van Feenstra hebben steeds meer behoefte aan self-service. Verder moet er veel informatie worden uitgewisseld met de systemen die klanten thuis hebben, zoals zonnepanelen of warmtepompen. Die worden telkens complexer en dat betekent dat heel veel data moeten worden uitgewisseld met systemen die in de cloud draaien. Aan de andere kant heeft Feenstra nog legacy-systemen in gebruik die niet – of nog niet – naar de cloud kunnen.

Mischa van der Geest, IT Operations Manager bij Feenstra: “Die mix was onze grootste uitdaging, want die systemen moeten wel weer met elkaar kunnen communiceren. We zochten dus een oplossing die goed integreert, en zowel in de cloud als in ons datacenter kan werken. Een hyperconverged infrastructuur zoals Nutanix dat levert, paste daar heel goed in als een hybride oplossing.”

De samenwerking met FlexVirtual

Op Nutanix .NEXT ontmoette Feenstra de mensen van FlexVirtual en al snel ontstond een nauwe samenwerking. Mischa van der Geest: “We hebben gekozen voor FlexVirtual omdat we een partij zochten die veel ervaring met Nutanix had en ons echt wilde helpen om de oplossing succesvol te implementeren. FlexVirtual heeft ons van A tot Z ondersteund, van het meedenken met de business case tot projectmanagement en de uiteindelijke migratie. Het totale traject duurde ongeveer driekwart jaar, maar dankzij de degelijke voorbereiding duurde de daadwerkelijke migratie niet meer dan ongeveer anderhalve maand.”

De keuze voor Nutanix

Bij de selectie van de hyperconverged infrastructuur (HCI)-leverancier heeft Feenstra onderzoek gedaan naar de toonaangevende spelers in de markt. Mischa van der Geest: “Wij hebben gekozen voor de partij die al sinds jaar en dag bovenaan staat in het Gartner Magic Quadrant: Nutanix. De Nutanix-oplossing is echt simpel en met de zogenaamde ‘runbooks’ worden heel veel handmatige werkzaamheden geautomatiseerd. Dat zien we terug in minder beheerlast en dus ook lagere beheerkosten voor ons.

Een ander groot voordeel is dat we zo goed als geen downtime hebben, wanneer onze Nutanix-beheerder FlexVirtual een update doet. Dat vind ik echt een grote vooruitgang ten opzichte van andere systemen die we voorheen gebruikten. Ook de gesprekken met Nutanix voelden goed. Het is een informele club van mensen die van aanpakken weten. Nutanix is ook altijd bereikbaar voor ons; ik heb nooit gemerkt dat Nutanix ons minder aandacht gaf nadat de deal gesloten was. Dat vind ik echt een kwaliteit. Ze hebben een hele hoge NPS-score en ik kan echt onderschrijven dat dat zo is. Het systeem werkt, maar ook de organisatie werkt.”

De keuze voor HYCU

Feenstra heeft gekozen voor de back-up oplossing van HYCU, in combinatie met Nutanix Mine back-up storage nodes.

Mischa van der Geest: “HYCU heeft al vanaf het begin met haar producten zwaar ingezet op de samenwerking met Nutanix en dat merk je aan alles. De software sluit naadloos op elkaar aan. Het beheer van beide oplossingen is echt ongelofelijk eenvoudig, zodat we minder tijd kwijt zijn aan beheer. Uiteraard testen we onze back-up regelmatig en het draait altijd vlekkeloos.”

Dit platform helpt Feenstra om klaar voor de toekomst te zijn. Het biedt de functionaliteit en flexibiliteit die wij als organisatie nodig hebben.”

Storage, back-up en disaster recovery

Voor de opslag en bescherming van data vertrouwt Feenstra op een dubbel uitgevoerde datacenter infrastructuur. Mischa van der Geest: “HYCU denkt echt vanuit de klant: wat is er nodig voor het beste resultaat? Een mooi voorbeeld daarvan is dat workloads die on-premises draaiden, we nu via technologie van HYCU kunnen gaan inzetten in de cloud. Maar dat werkt ook andersom. Dat is onder andere voor disaster recovery voor ons een heel interessante, waardoor wij onze workloads veel veiliger kunnen maken dan voorheen.”

De voordelen

Al voor de start van het project was de business case zo sterk dat Mischa van der Geest soms moeite had om mensen intern te overtuigen dat die klopte. “Uiteindelijk is gebleken dat we binnen twee jaar de hele investering hebben terugverdiend, inclusief alles wat erbij kwam kijken. Maar zelfs als die business case niet zo positief was geweest, dan hadden we nog voor Nutanix gekozen. Omdat ik ervan overtuigd ben dat dit platform Feenstra helpt om klaar voor de toekomst te zijn. Het biedt de functionaliteit en flexibiliteit die wij als organisatie nodig hebben.”

Voordelen ICT-innovatie

De ervaringen met FlexVirtual

Feenstra kiest voor samenwerking met partijen die qua DNA goed passen bij Feenstra en een goede naam in de markt hebben. Mischa van der Geest: “Wij willen altijd samenwerken met de beste partij voor het betreffende platform, en voor Nutanix en HYCU is dat FlexVirtual. Die samenwerking bevalt heel goed, zowel met de commerciële als met de technische mensen. De FlexVirtual engineer heeft het project vanaf het begin heel goed begeleid. Hij hielp daarbij niet alleen in de techniek mee, maar ook het stuk projectmanagement eromheen.

FlexVirtual is een club met heel veel kennis en een team dat heel erg benaderbaar is en zichtbaar blijft in de samenwerking. Dat vind ik echt heel prettig bij FlexVirtual. Ik denk dat we op het Nutanix-vlak samen volwassener zijn geworden en nog steeds aan het worden zijn. Dat is heel mooi om te zien.”

Gezamenlijke innovatie

Feenstra wil alle mogelijkheden voor innovatie die Nutanix biedt bewust benutten. Daarom wordt twee keer per jaar een innovatiemeeting gepland. Mischa van der Geest: “Dan zitten we met Feenstra, FlexVirtual en Nutanix samen aan tafel. We bespreken hoe het Nutanix-portfolio er nu uitziet, hoe het zich verder ontwikkelt en welke innovaties bruikbaar zijn voor Feenstra.

Wij sturen dat als IT Ops-afdeling vanuit onze regiefunctie aan. Wij maken nu intern ook veel meer de verbinding met de business en met onze interne klanten zoals applicatiebeheerders. En aan de andere kant doen we dat met onze partners zoals FlexVirtual. Hoe kijken zij tegen onze wensen en eisen aan, en hoe doen andere klanten dat? Dat brengen we bij elkaar en daarmee proberen we continu het beste uit de producten te halen. Daar zijn we samen met FlexVirtual in gegroeid. In het verleden werden wij beperkt door de mogelijkheden van onze PaaS-leverancier. Met Nutanix, HYCU en FlexVirtual bepalen wij zelf hoe hoog we de lat leggen.”

Wil je deze case later nog eens teruglezen, of bijvoorbeeld met een collega delen? Download dan nu de PDF.

Meer weten over ICT-innovatie voor jouw organisatie? Neem contact met ons op via tel. 088-244 2440 of hallo@flexvirtual.nl

Coriene Kreulen

Als spin in het web regel ik alle zaken op de backoffice en ben ik het eerste aanspreekpunt voor collega’s, klanten, partners en vendoren. Ik houd ervan om voor iedereen klaar te staan en het geeft mij voldoening als ik die werkzaamheden uit handen kan nemen, zodat een ieder in…..

Over ons Neem contact op